В період з 2011 по 2012 р. було створено адаптовану програму гуртка "Юний хімік ”.
Автор керівник гуртка Яковенко Олена Станіславівна
Пояснювальна записка
Роль хімії у житті людини досить велика, її важко переоцінити, так як хімія одна з наук про природу, яка вивчає молекулярно-атомні перетворення речовин, тобто, при яких молекули одних речовин руйнуються, а на їх місці утворюються молекули інших речовин з новими властивостями. Сучасний прогрес неможливий без хімії! Хіміки відповідають за раціональне використання сировини, її комплексну переробку, ліквідацію відходів, багато з яких завдають непоправної шкоди довкіллю та здоров'ю людини. Отже, розробка нових способів комплексного використання сировини має величезне значення.
Актуальність програми «Юний хімік» полягає в розвитку у вихованців інтересу до поглибленого вивчення хімії, як науки, про перетворення та зв'язок її з людиною і навколишнім середовищем.
Головною метою програми є: розширення і поглиблення знань учнів з хімії; ознайомлення з методами наукових досліджень; розвиток здатності особистості до дослідницької діяльності; сприяння свідомому вибору професії та підготовці до вступу у вищі навчальні заклади; активна допомога вихованцям в підготовці до зовнішнього незалежного тестування; всебічне виховання учнів - розвиток їх розумових та інтелектуальних здібностей; вдосконалення трудового, екологічного і естетичного виховання.
Виходячи з даної мети, програмою передбачено вирішення таких завдань:
- забезпечення більш глибокого вивчення основних хімічних понять і теорій;
- ознайомлення учнів з актуальними питаннями та сучасними напрямками
розвитку хімії;
- удосконалення набутих теоретичних і практичних знань та навичок з хімії;
- підготовка вихованців участі в хімічних олімпіадах, науково-практичних конференціях, конкурсах – захистах МАН;
- формування наукового світогляду, а також загальнолюдських духовних цінностей, естетичне, патріотичне, трудове і екологічне виховання та ін.;
- створення оптимальних умов для самореалізації обдарованих учнів та забезпечення розвитку їх творчих здібностей.
Навчально-виховний процес програми - має велике значення у використанні новаторських концепцій та впровадження нових технологій, інтерактивних форм та методів навчання, зокрема з організації дослідницької і практичної роботи в навчально-дослідних лабораторіях, співпраця з промисловими і харчовими підприємствами міста.
Під час занять використовуються різні форми навчання: групова, яка відкриває для дітей можливості співпраці, взаємостосунків, пізнання навколишнього світу; індивідуальна – дає можливість юним хімікам працювати самостійно.
Програмою передбачено практичні заняття, досліди, тестування, анкетування екскурсії до науково-дослідних установ, промислових та харчових підприємств, СЕС, в природу навчально-екологічною стежкою, ботанічних садів, музеїв. Нижчеподана програма є адаптованою, побудована лінійним способом, який дозволяє реалізувати матеріал систематично і послідовно з поступовим ускладненням, причому новий навчальний матеріал викладається на основі вже вивченого й у тісному взаємозв’язку, що передбачає поєднання теорії та практики навпіл.
Програма «Юний хімік» укладена на основі програми «Екологічна біохімія» (Назаренко В.І.) для творчих об’єднань позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, рекомендованих міністерством освіти і науки України (Лист Міністерства освіти і науки України №1/11-5131 від 09.12. 2004 р.).
У програмі заплановані: еколого-трудові десанти до водойм та парканів; екологічні акції; вікторини, КВК, складання проектів; написання статей, листівок, звернень в міську газету. Програма «Юний хімік» створена для позашкільної та позакласної роботи з учнями середнього та старшого шкільного віку і розрахована на один рік навчання (148 годин)
Прогнозований результат
Результатом реалізації навчальної програми є досягнення мети: розширення обсягу знань учнів з хімії, набуття вихованцями вмінь з практичної і науко-дослідницької роботи. Ознайомлення з актуальними питаннями та сучасними напрямками розвитку хімії, удосконалення набутих теоретичних і практичних знань та навичок з хімії; розвиток пізнавальних інтересів і здібностей, творчого мислення; сприяння свідомого вибору професії, впевненості у виборі власного майбутнього. Формування відповідального ставлення до природи і готовності до активної її охорони, усвідомлення дотримання природоохоронного законодавства.
Перевірка та оцінювання знань, умінь та навичок учнів в кінці реалізації програми здійснюється методами: тестування (підготовка до участі в ЗНО), виконання творчих завдань, написання науково-дослідних робіт, участь в конкурсі – захисті МАН, розробки індивідуальних, групових хіміко-екологічних проектів.
Учні повинні мати уявлення про:
- що саме вивчає хімія;
- місце хімії серед наук про природу;
- роль хімічної науки в розвитку народного господарства, житті людини;
- діалектико-матеріалістичний світогляд, найбільш загальні поняття про закони природи.
Учні мають знати:
- правила техніки безпеки при роботі з хімічними сполуками;
- основні класи хімічних сполук;
- поширенні сполуки: вода – сполука №1;
- небезпечні речовини;
- відомості про речовини та хімічні елементи, вивчені в курсі;
- хімічні елементи періодичної системи Д.І.Менделєєва.
Учні мають вміти:
- проводити практичні роботи, досліди;
- аналізувати результати дослідів і робити висновки
- розв’язувати розрахункові задачі, різного рівня складності;
- розпізнавати хімічні та фізичні явища в природі;
- застосовувати на практиці отримані знання з охорони довкілля;
- прогнозувати наслідки впливу людини на природне середовище;
- самостійно працювати з науково-популярною літературою;
- вести природоохоронно-пропагандистську роботу;
- готувати звіти про результати досліджень.
Календарно-тематичний план.
№ з/п |
ТЕМА ЗАНЯТТЯ
|
год |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
I. Вступ |
6 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. |
Вступ. Завдання і зміст роботи гуртка «Юний хімік». Короткі відомості з історії хімії. Правила поведінки учнів у хімічному кабінеті та техніка безпеки. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. |
Хімія - природнича наука. Хімія в навколишньому світі. Знайомство з професією хімік-науковець. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. |
Сучасні досягнення хімії. Знайомство з професією вчителя хімії. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
II. Неорганічна хімія – початкові поняття. |
28 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4. |
Прості і складні речовини, матеріал, тіло – приклади. Практичне ознайомлення з речовинами. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. |
Валентність, хімічні елементи. Періодична система Д.І. Менделєєва. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6. |
Обчислення відносної молекулярної маси речовини за її формулою. Обчислення масової частки елемента в речовині. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
7. |
Оксиген, гідроген, та інші прості речовини, хімічні і фізичні властивості простих речовин, хімічні реакції. Спостереження в природі. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8. |
Класифікація неорганічних сполук. Оксиди,їх назви. Знайомство з оксидами в природі – екскурсія до парку своєї місцевості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9. |
Кислоти. Розрахунки за хімічними формулами. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
10. |
Основи - властивості, хімічні реакції, розв’язування вправ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
11. |
Солі - властивості, хімічні реакції, розв’язування вправ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12. |
Відвідування навчально-дослідницької лабораторії своєї місцевості. Знайомство з професією лаборант. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
13. |
Закон збереження маси. Молярна маса. Розв’язування задач. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
14. |
Молярний об’єм газів. Здоров’я людини і вживання газованих напоїв. Анкетування вихованців. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
15. |
Кількість речовини. Моль – одиниця кількості речовини. Стала Авагадро. Розв’язування задач. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
16. |
Порівняння простих і складних речовин. Знайомство з простими і складними речовинами в природі – екскурсія до природного середовища «Озеро – воєнка». |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
17. |
Хімічний марафон на тему: «Хімічні елементи». Клас ІКТ |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
III. Розчини |
34 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
18. |
Значення розчинів у природі та житті людини. Поняття про дисперсні системи, колоїдні та істинні розчини. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
19. |
Розчин і його компоненти: розчинник, розчинена речовина. Проведення дослідів в лабораторії. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
20 |
Вода як розчинник. Вода і людина, проблеми людства. Хіміко-екологічний проект - «Чиста вода - здорова планета». Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
21. |
Яку воду треба вживати: умови зберігання води, заварювання трав’яних напоїв, солодкий стіл. Робота фітобару. Знайомство з професією фітотерапевта. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
22. |
Екскурсія на очисні споруди міста. Знайомство з професією мікробіолога. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
23. |
Анкетування «Чи бережно моя сім’я вживає воду?». Корисна інформація - «Питна вода і організм людини». |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
24. |
Електроліти та неелектроліти. Знайомство з професією електрохіміка. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
25. |
Екологічний стан водойм – еколого-трудовий десант. Участь в акції до «Чистих джерел». |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
26. |
Реакції обміну між розчинами електролітів, умови їх перебігу. Розрахунки за хімічними формулами. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
27. |
Екогологічний стан води у світі. Роль води в житті людини. Знайомство з професією еколога. Спостереження в природі. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
28. |
Масова частка розчиненої речовин. Практична робота – приготування розчину натрій хлориду в лабораторія ЗОШ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
29 |
Обчислення масової частки і маси розчиненої речовини в розчині. Знайомство з професією фармацевт. Відвідування аптеки своєї місцевості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
30. |
Електролітична дисоціація кислот, основ, солей у водних розчинах, досліди. Приклад – сода, калгон, порошок та інші миючі засоби. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
31. |
Науково-методична газета СЮН «Біологічний вісник», опрацювання матеріалу. Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
32. |
Реакції йонного обміну. Складання рівнянь. Спостереження в природі. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
33. |
Виконання завдань з хімії (тестування ЗНО). |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
34. |
Екскурсія до музею води м. Києва. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
IV. Хімічні реакції |
14 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
35. |
Класифікація хімічних реакцій за різними ознаками. Реакції сполучення, розкладу, заміщення, обміну. Розв’язування задач. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
36. |
Окисно-відновні реакції, їхнє значення. Знайомство з професією перукар – відвідування салону краси своєї місцевості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
37. |
Тепловий ефект реакції. Ароматерапія. Аромомасла. Знайомство з професією ароматтерапевт. Сеанс аромат терапії – Мята. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
38. |
Процеси окиснення, відновлення, окисники, відновники. Складання рівнянь окисно-відновних реакцій. Метод електронного балансу. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
39. |
Швидкість хімічної реакції, залежність швидкості реакції від різних чинників. Екскурсі до СЕС. Знайомство з професією лікаря сан епідеміолога. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
40. |
Обмін речовин або метаболізм - сукупність хімічних реакцій, що відбуваються в живих організмах. Вплив бігу та фізичної активності на обмін речовин. Фізкульхвилинка. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
41. |
Екскурсія до дельфінарію - м. Київ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
V. Органічні сполуки |
54 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
42. |
Спільні й відмінні ознаки органічних і неорганічних сполук. Метан. Техніка безпеки при роботі з газом, його особливості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
43. |
Структурні формули органічних речовин. Алкани, хімічні властивості, добування, поширення в природі. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
44. |
Спеціальні матеріали і засоби біологічного захисту військ та навколишнього середовища. Відвідування військової частини. Знайомство з професією військовий хімік. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
45. |
Гомологи метану. Молекулярні та структурні формули, назви. Фізичні властивості гомологів метану. Обчислення об'ємних відношень газів за хімічними рівняннями. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
46. |
Етилен і ацетилен. Молекулярні, електронні та структурні формули, фізичні властивості, приклади. Знайомство с поліетиленом в природі, прогулянка до лісу. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
47. |
Хімічні властивості вуглеводнів: відношення до розчинів кислот, лугів, перманганату; реакції повного окиснення, заміщення, приєднання водню і галогенів. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
48. |
Розрахункові задачі, структурні формули, органічних речовин. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
49. |
Спирти. Метанол, етанол, гліцерин, їхні молекулярні, електронні та структурні формули, фізичні властивості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
50. |
Застосування метанолу, етанолу, гліцерину. Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини. Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
51. |
Перегляд відеофільму – Три вороги твої - підступні вороги людства. Думки та роздуми вихованців після перегляду фільму. Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
52. |
Оцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості. Хімічні властивості: електролітична дисоціація, взаємодія з індикаторами, металами, лугами, солями, спиртами. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
53. |
Використання оцтової кислоти у харчовій галузі – екскурсія до консервного заводу міста. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
54. |
Поняття про вищі (насичені й ненасичені) карбонові кислоти, розв’язування задач. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
55. |
Жири. Склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири у природі їх роль. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
56. |
Жири і людство, проблема дитячого ожиріння, дієти, харчування. Знайомство з професією з дієтолога. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
57. |
Свято «Готуємо смачно» - приготування корисної їжі. Знайомство з професією кухар. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
58. |
Вуглеводи: глюкоза. Молекулярна формула, поширення в природі. Цілющі властивості меду. Знайомство з професією бджоляр. Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
59. |
Вуглеводи: сахароза. Молекулярна формула, поширення в природі. Реакції гідролізу. Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль. Знайомство з професією кондитера. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
60. |
Вуглеводи: крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, поширення в природі. Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
61. |
Екскурсія до цукрового заводу. Знайомство з професією інженера-технолога. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
62. |
Амінооцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
63. |
Функціональні аміно- та карбоксильна групи. Амфотерні властивості, утворення пептидів. Розв’язування задач. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
64. |
Білки: склад і будова. Гідроліз, денатурація, кольорові реакції білків. Біологічна роль амінокислот і білків. Білок і людина. Клас ІКТ. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
65. |
Органічні добрива. Відвідування фермерського господарства. Знайомство з професією агрохімік. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
66. |
Нуклеїнові кислоти: склад і будова (у загальному вигляді). Біологічна роль нуклеїнових кислот. Природні нуклеїнові кислоти — ДНК і РНК. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
67. |
Значення продуктів органічної хімії в житті та побуті. Прогулянка до лісу, з метою ознайомлення з органічними речовинами. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
68. |
Основні поняття органічної хімії – закріплення набутих знань. Моя майбутня професія і хімія. |
2 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Новини
Календар
Освіта
Пресса
Пошук
|